Hørselskontroll i arbeidslivet
For arbeidsgivere er det viktig å jobbe for at ansatte ikke utsettes for skadelig støy på arbeidsplassen. I henhold til arbeidsmiljøloven §14 har arbeidsgiver plikt til å beskytte arbeidstakernes helse, inkludert hørsel, gjennom forebyggende tiltak og helseovervåkning.
Krav om hørselskontroll
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakere som utsettes for støy i arbeidet, får gjennomført regelmessig hørselskontroll. Hørselskontrollen skal skje ved hjelp av audiometri og gjelder for alle som utsettes for støy over 80 dB(A) eller 130 dB(C) Peak. Formålet med kontrollene er å oppdage eventuelle hørselsskader tidlig og iverksette nødvendige tiltak for å forhindre videre skade.
Forebygging av støyeksponering
Arbeidsgiver har ansvar for å arbeide systematisk for å redusere og forebygge støyeksponering. Dette kan inkludere tiltak som å skjerme støyende maskiner, forbedre akustiske forhold eller innføre støyreduserende arbeidsmetoder. Bruk av hørselsvern er en viktig beskyttelse, men fritar ikke arbeidsgiver fra plikten til å iverksette støyforebyggende tiltak og regelmessig hørselskontroll.
Tidspunkt for hørselskontroll
Den første hørselskontrollen bør gjennomføres innen seks måneder etter ansettelse, og deretter bør oppfølgingskontroller skje med intervaller tilpasset risikoen for hørselsskade, likevel ikke sjeldnere enn hvert tredje år. I arbeidsmiljøer med høyt støynivå eller impulsstøy bør første kontroll gjennomføres så tidlig som mulig, helst innen én måned etter ansettelse.
Indikasjoner på hørselsskade forårsaket av støy
Det har oppstått en permanent terskelhevning når minst to undersøkelser viser en endring i høreterskelen på 15 dB eller mer ved én eller flere frekvenser, sammenlignet med tidligere audiometrikontroll (baseline).
En regner det som en indikasjon på hørselsskade forårsaket av støy hvis en støyeksponert arbeidstaker
– har fått en permanent terskelhevning (15 dB eller mer)
– ved frekvensene 3000, 4000 eller 6000 Hz
– innenfor et tidsrom på tre år eller mindre.
En slik terskelendring skal regnes som en støyindusert skade inntil det er klarlagt at endringen skyldes andre årsaker.
(kilde: Arbeidstilsynet)
Tiltak ved påvist hørselsskade
Dersom en test viser tegn på hørselsskade, må arbeidsgiver i samarbeid med bedriftshelsetjenesten vurdere nødvendige tiltak for å redusere videre risiko. Dette kan innebære en ny støykartlegging, risikovurdering og tilpasning av arbeidsforholdene.
Melding av hørselsskader
Hørselsskader som kan være arbeidsrelaterte, skal meldes til Arbeidstilsynet. Ved mistanke om skade skal arbeidstakeren informeres og ved behov henvises til spesialist for videre utredning. Dette bidrar til å sikre riktig oppfølging og forebygging av ytterligere skader.
Arbeidsgivers ansvar for et trygt arbeidsmiljø
Ved å prioritere regelmessig hørselskontroll og forebyggende tiltak bidrar arbeidsgiver til et tryggere arbeidsmiljø og etterlevelse av arbeidsmiljøloven §14.
Legg igjen en kommentar